Fyra nya tunnelbanesträckningar och 78 000 nya bostäder

11 november 2013

(På bilden: deltagare vid pressträffen om utbyggnaden av tunnelbanan. För en komplett lista över deltagare, se Pressinbjudan.)

En överenskommelse om fyra nya tunnelbanesträckningar och 78 000 nya bostäder har träffats mellan regeringens förhandlare och Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Nacka kommun, Solna stad och Järfälla kommun. Överenskommelsen innebär den största satsningen på tunnelbanan i Stockholm sedan 70-talet.

19 kilometer ny tunnelbana, nio nya stationer och 78 000 bostäder är resultatet av den överenskommelse som 2013 års Stockholmsförhandling har träffat med berörda kommuner och Stockholms läns landsting. Överenskommelsen innebär också att kommunerna åtar sig att själva eller genom annan markägare/entreprenör uppföra ca 78 000 bostäder i tunnelbanans närområde fram till år 2030.

- Det här har varit stenhårt och positivt och vi har arbetat mot samma mål. Man kan nog säga att en sådan här förhandling aldrig har gått fortare, säger HG Wessberg, regeringens förhandlingsperson.

- Stockholm växer kraftigt. Nya tunnelbanesträckningar och ökat bostadsbyggande gör att Stockholmsregionen kan växa som en attraktiv och hållbar region. I dag har vi tagit ett stort kliv i denna riktning, säger Catharina Håkansson Boman, regeringens biträdande förhandlingsperson.

Under ÖVERENSKOMMELSEN finns länkar till pressmeddelande, kartbilder över de nya sträckningarna, pressbilder på förhandlingspersonerna samt frågor och svar. Där finns även hela överenskommelsen för nedladdning.