På rundtur med SL

12 april 2013

Den 12 april var det dags för rundtur i Stockholm för tunnelbaneförhandlarna. Under dagen besöktes ett antal tänkbara stationslägen och några områden där det planeras för bostadsbebyggelse.

Syftet med resan var att få en bild av hur det ser ut i verkligheten på platser där det diskuteras tunnelbana inom ramen för Stockholmsförhandlingens uppdrag. Resan arrangerades av Trafikförvaltningen och därifrån deltog Anders Lindström, Gunilla Glantz, Stefan Persson och Thomas Sträng. Från Stockholmsförhandlingen deltog HG Wessberg, Catharina Håkansson Boman och Sven-Åke Eriksson.

Rundturen började i Nacka stadshus där representanter för kommunen anslöt. Här var det dags för busstur till tänkbara stationslägen vid bland annat Nacka Forum och Sickla. Under bussresan, som slutade vid Slussen, berättade kommunen om vad som planeras i form av bostadsbebyggelse och annan exploatering.

Från Slussen åkte sällskapet tunnelbana till Kungsträdgården, och var bland annat inne i tunnlarna för att få en bild av hur det kan se ut. SL:s underhållsentreprenör, Strukton, ledsagade eftersom det inte är tillåtet att gå i tunnlarna på egen hand. Därefter fortsatte resan med tunnelbana till Akalla. Också här besöktes tunnlarna tillsammans med Strukton.

Från Akalla gick färden vidare med tunnelbanan till Odenplan. Där mötte representanter från Stockholm upp, och sällskapet gick till Hagastaden (Solnabron). På vägen dit gavs möjlighet att se delar av de pågående arbetena för Citybanan. Framme vid Solnabron berättades om den bebyggelse som pågår och som planeras.